ISTORIJA


Kairo – Citadela i Alabasterna džamija

priredila: Sofijana Oničin - Jablanov

 

U Kairu, glavnom gradu Egipta i jednom od najvećih gradova Afrike, uzdiže se izuzetna turistička atrakcija, popularna Citadela. Smatra se jednim od najvećih spomenika srednjovekovnih vojnih pohode koji su stigli i u ove krajeve sveta. Istovremeno, Citadela je i najuočljivija tačka na istočnom horizontu Kaira.


Citadela nije oduvek bila vojno utvrđenje - nekad davno to mesto u Kairu bilo je poznato pod imenom "Kupola vetrova". Godine 810, tadašnji guverner oblasti Hatim Ibn Hartama podigao je na tom mestu paviljon gde se uvek osećao svež povetarac. Narednih nekoliko vekova, ondašnjih vladari nisu uviđali vojni i strateški značaj ovog mesta, već su sa Citadele naprosto samo uživali u pogledu na Kairo.


Saladin


Ali, pred kraj XII veka, jedan od vladara, u Evropi poznat po imenu Saladin, od Citadele je napravio pravo utvrđenje koje je služilo za odbranu od Krstaša. Od tada, unutar zidina utvrđenja nalazi se i vojni garnizon.


Legenda kaže da je Saladin odabrao Citadelu zbog dobrog vazduha. Pričalo se kako je jednom prilikom na mnogim mestima u Kairu okačio komade svežeg mesa. Meso se tokom dana pokvarilo svuda osim na Citadeli, gde je ostalo sveže nekoliko dana.
Ipak, mnogo važnije od svežeg vazduha i prelepog pogleda na Kairo, Citadela je izvanredno strateško mesto kada su u pitanju ratovi.