ZANIMLJIVOSTI

 

GRADOVI SRBIJE

priredio: Danilo Kocić


Leskovac

Grad Leskovac se nalazi na maloj reci Veternici, u podnožju brda Hisar, u centralnom delu leskovačke kotline, na nadmorskoj visini od 225 metara.

U 144 naselja i samom gradu leskovačke opštine, prema poslednjim podacima, živi 162.000 stanovnika. Po broju naselja, leskovačka opština je najrazuđenija u Srbiji. Na svakom kilometru kvadratnom živi 158 stanovnika, ali je primećeno da poslednjih godina beleži negativnu stopu prirodnog priraštaja. Posle Niša, grad Leskovac u kome živi 70.000 stanovnika, najveći je na jugu Srbije.

Leskovac je udaljen od Beograda 290 kilometara, a godišnja prosečna temperatura je 11,3 stepena.
Najstariji tragovi života u ovom kraju potiču iz 2.000 godine pre n.e. Ovaj kraj su najpre nastanjivali Dardanci, a od VI i VII veka naseljavaju Sloveni.

Naučnici tvrde da se istorija ovoga kraja može sigurnije da prati od XII veka n.e. kada je srpski župan Stefan Nemanjić od vizantijskog cara dobio na poklon Dubočicu, kako je vekovima nazivana ova oblast. Najstariji zapisani pomen Leskovca potiče iz XIV veka i tada se ovo mesto opisuje kao veliko selo.

Po legendi se smatra da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leskova. Po njoj je i naselje dobilo ime Leskovac i to pre 600 godina, ali je u vreme turske vladavine nadenuto u Hisar od istoimene turske reči što znači tvrđava.

U vreme vladavine Turaka ovo mesto je bilo sedište nahije po imenu Dubočica. Sredinom XIX veka Leskovac je po veličini bio drugi grad u Srbiji, posle Beograda, a beleži se da je imao 13 fabrika tekstila, pa je zato kasnije i dobio ime "Srpski Mančester" i po tom "drugom imenu" se često pominje u sredstvima javnog informisanja.

Leskovac je danas centar Jablaničkog okruga u čijem su sastavu i opštine Bojnik, Medveđa, Lebane, Vlasotince i Crna Trava. Iako ekonomski ozbiljno posustao, Leskovac je i dalje privredni i kulturni centar Jablaničkog okruga u kome, pored velikog broja srednjih škola, postoje dve više (Ekonomska i Tekstilna) i jedan fakultet - Tehnološki, koji obrazuje studente u sastavu Niškog univerziteta.