KRATKE PRIČE

 

Plavokapica

Napisao: Darko Milenković

 

Bila u jednom selu jedna devojčica koja je mnogo volela da nosi plave kape pa su je zbog toga nazvali Plavokapica. Pošto je uspešno završila Osnovnu školu trebalo je da ide u grad da tamo nastavi školovanje. Majka joj je na rastanku rekla: "Plavokapice, grad je kao džungla, gori je i od ove naše šume, nemoj da skrećeš sa pravog puta i otvori četvore oči i produži uši."

Poslušala je majku.
Kada je stigla u grad išla je samo pravo, po majčinom uputu, pritom otvorivši četvore oči i produživši uši. Tako idući naišla je na Vuka, dečka koji je mnogo voleo da muči devojčice. Izgledao je “kul” što bi rekli njegovi drugovi iz škole. Nosio je pantalone sa toliko mnogo džepova da nikad nije znao šta mu se gde nalazi. Takav mu je bio i prsluk. Na glavi je imao kilo gela pa mu je kosa bila kao šlem.
"Kuda,devojčice, i od kuda", pitao ju je kada mu se približila.
"Nije tvoje da znaš", odbrusi mu prkosno ga gledajući pravo u oči.
"Opa, tvrd orah," začudi se Vuk, "e, pa, slomiću te ja."

Ali, nije je slomio. Sretali su se još mnogo puta. Plavokapica je ostala ubava k’o Zone Zamfirsko, ali Vuk nije bio kao Kujundžija Mane. On je usavršio još dve discipline: krađu i...Ubistvo. Ubijao je dosadu kradući. Često je pljačkao voćnjak jedne bakice .Njen muž, bivši lovac, često je upozoravao Plavokapicu:
"Čuvaj se dete, ulovio sam ja mnogo vukova, al' ovakvog još ne videh"
Plavokapica je uspešno završila i Srednju školu, kao i Vuk (samo što on nije bio baš uspešan). Postao je kriminalac, kao i svi u njegovoj familiji.
Plavokapica je stala pred ogledalo. Uzela je svoju plavu kapu, već izlizanu i ostavila je u ormar.
"Sutra ću je zameniti drugom kapicom, takođe plavom,"rekla je odlučno, "staću ja tom Vuku na rep!”
Sutra zorom otišla je u MUP i prijavila se za policajca.