BASNE

 

Hrabri zečevi

Ispod stabla tek prolistalog stogodišnjeg hrasta sedi nekoliko mladih zečeva i prepričava svoje hrabre doživljaje. Prvi od njih reče:

- Kada sam pre nekoliko dana krenuo u vrt, kod onog starog baštovana, ispred mene izlete lisica. I taman kada se spremala da me napadne ja dohvatim kamen i pogodim je pravo u čelo. Pobeže lisica glavom bez obzira.

- Nije to ništa - reče drugi mladi zec - ja sam pre nedelju dana imao susret sa vukom i to onim koji je prošle zime zaklao deset ovaca. Počeo on da zavija i reži na mene. Ni jednog trenutka se nisam uplašio, nego se brzo propnem na prednje i zadnjim nogama ga tako jako udarim po njušci, da ga još uvek boli.

- Mene je onaj goropadni medved dobro zapamtio kada sam mu motkom polomio dva rebra, dole u potoku. Taman sam se spremao da popijem malo vode, kad on nasrnu na mene. Verujem da mu neće nikada više pasti na pamet da napadne i jednog zeca - u istom hvalisavom tonu nastavi treći mladi zec.

Slušao ovaj razgovor jedan stari zec i posle njihovog hvalisanja im reče:

- Kada još malo odrastete i kada stvarno vidite vuka ili medveda prestaćete ubrzo ovako da razmišljate i govorite, a ako to ne uradite prestaćete za uvek da razmišljate i govorite.

 

autor: Goran Despotović

ilustraciju pripremila Milena D.