Mala kreativna radionica

Ukras zvezda

autor: Jelica Milutinović

Potrebno:


Crni beolin
Ljubičasti beolin
Zvezda od papira
Iglica (čačkalica)
Lak sa šljokicama (ili nešto slično)
Konac, konopčić (ili nešto slično)

Priprema:

Korak 1.

Prvo nacrtajte zvezdu na papiru i isecite je.

Korak 2

Uzmite parče crnog beolina i krenite da ga gnjavite. Kada bude dovoljno mekan, istanjite ga kao palačinku. Zatim preko njega stavite vašu zvezdu od papira, koju ste prethodno napravili. Možete izabrati zvezdu koja se vama najviše svidi, meni je bila najzanimljivija ova.

Korak 3

Beolin iseći po ivicama vodeći računa da vam se kraci ne odvoje od zvezde.

Uzmite ljubičasti beolin. Prvo ga dobro izgnjavite a posle napravite tanku glistu. Kada je završite prilepite je preko ivica vaše crne zvezde.

Nemojte previše stiskati da je ne deformišete.

Korak4.

Na jednom  kraku zvezde, pri vrhu, probušite rupicu iglicom ili čačkalicom.

Korak 5.

Vaša zvezda je spremna za stvrdnjavanje. Potrebno je da je skuvate ili pečete.

U hladnu vodu staviti vaše ukrase i sačekati da voda provri. Kada provri ostavite ih na ringli *1 i po min*. a zatim prospite vodu. Obavezno vaše skuvane ukrase stavite pod mlaz hladne vode, a onda ih izvucite i sačekajte da se osuše. Ukoliko ih pečete, stavite ih u hladnu rernu, uključite je na 1300 i pecite *10 min*. Isključite rernu i ostavite ukras da se ohladi. Dobili ste željenu zvezdu.

Kada dobro osušite i ohladite vaše delo, možete ga prelakirati lakom sa šljokicama, a naravno, možete je ostaviti i bez sjaja. Kad se lak dobro osuši provucite kanapčić, konac ili nešto slično, kroz rupicu na vašoj zvezdi i na kraju je okačite na jelku.

 

*Vodite računa o vremenu kuvanja ili pečenja. Ako je kuvate manje od minuta, neće se dovoljno stvrdnuti i lakše će se raspasti, a ako je previše budete izlagali visokoj temperaturi (predugo kuvanje) boje će izbledeti!