Mala kreativna radionica

 

Poklon za jelku

napisala i priredila: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

 

Potrebno:


Crveni beolin
Žuti beolin
Zeleni beolin
Lak za nokte sa šljokicama (ili nešto slično)

 

Priprema:

Ono što je potrebno da znate kod upotrebe beolina je da ga morate držati u rukama neko vreme da bi se on zagrejao i da bi mogao da bude savitljiv, kako biste ga mogli željeno oblikovati.

Odlučiti koliko veliki poklon želite da bude.

Korak 1.

Uzmite parče žutog beolina i krenite da ga gnjavite. Napravite kocku.

Korak 2.

Uzmite zeleni beolin. Prvo ga dobro izgnjavite a posle napravite glistu tako što ćete ga trljati između ruku.

Korak 3.

Na napravljenu žutu kocku treba po sredini nalepiti glistu (glista označava mašnu na poklonu). Posle toga uzmite malo crvenog beolina i napravite malene kuglice (loptice), a njih stavite na vrh vaše mašne.

Korak 4.

Napravili ste vaš poklon i vreme je da ga stavite na stvrdnjavanje. Potrebno je da ga skuvate ili pečete. U hladnu vodu staviti vaše ukrase i sačekati da voda provri. Kada provri ostavite ih na ringli *1 i po min*. a zatim prospite vodu. Obavezno vaše skuvane ukrase stavite pod mlaz hladne vode, a onda ih izvucite i sačekajte da se osuše. Ukoliko ih pečete, stavite ih u hladnu rernu, uključite je na 1300 i pecite *10 min*. Isključite rernu i ostavite ukras da se ohladi. Dobili ste željeni poklon.

Pošto je poklon novogodišnji ukras može i da sija. Možete ga premazati lakom za nokte sa šljokicama, ili ga premazati nekim drugim gelom takođe sa šljokicama. Naravno, možete ga ostaviti i bez sjaja. Sada je vaš poklon gotov i potrebno je samo da ga stavite pod jelku.

*Vodite računa o vremenu kuvanja ili pečenja. Ako ga kuvate manje od minuta, neće se dovoljno stvrdnuti i lakše će se raspasti, a ako ga previše budete izlagali visokoj temperaturi (predugo kuvanje) boje će izbledeti!

 

Korak 1.

Korak 2.

Korak 3.