Mala kreativna radionica

 

Roze - ljubičasta ogrlica

napisala i priredila: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

 

Potrebno:

Platno (prekrivač)
Beolin roze boje
Beolin ljubičaste boje
iglica
Silikonski konac 40 cm

 

 

Priprema:

Prvo što treba uraditi jeste postaviti platno ili neki prekrivač preko vašeg mesta za rad!

Ono što je potrebno znati vezano za beolin jeste da ga morate držati u ruci neko vreme, da bi se zagrejao. Zatim je potrebno oblikovati ga po želji.

Korak 1:
                                                               
Uzeti malo roze beolina i praviti kuglice. Kuglice ne smeju biti veće od 1 cm u dužinu. Napraviti minimum 10 kuglica. Treba voditi računa o kom je uzrastu reč i o tome koliko je dete. Naravno da će vam biti potrebno više kuglica ukoliko je dete krupnije ili starije od 8 godina.

Korak 2:

Uzeti malo ljubičastog beolina i formirati kuglice. Kao i roze, tako i ljubičaste ne treba da budu veće od 1cm u dužinu, a od 5 mm u visinu. Takođe i ovde treba voditi računa o uzrastu i korpulenciji deteta (da li je sitnije ili krupnije).

Ako je dete krupnije možete napraviti do15 kuglica od svake boje.

Korak 3:

Uzeti ljubičasti i roze beolin i praviti priveske za vašu ogrlicu.
Ove kuglice su dužine od 2cm i treba napraviti 2 roze i 2 ljubičaste. Vodite računa da vam vaši privesci budu približno jednaki.

Korak 4:

Kada ste napravili kuglice i priveske vreme je da probušite rupice kroz koje će prolaziti silikonski konac. Svaku kuglicu probušiti iglicom po sredini, zatim izvući iglicu, pa je opet probosti kroz drugi kraj vaše kuglice. Zatim je malo protrljajte po podlozi na kojoj radite (najbolje bi bilo na stolu, ali ako pravite na krevetu potrebna vam je drvena ploča. Bitno je da podloga bude čvrsta). Tako vam rupice neće odudarati izgledom jedna od druge.

Korak 5:

Sada vaše kuglice možete kuvati ili peći.

 

Kako kuvati? Kako peći?

Korak 6:

Uzeti sve kuglice i početi nizati na konac. Obavezno podelite vaše kuglice na 2 dela. Da bi vam bilo lakše prvo uzmite i nanižite privezak (ljubičasta, roze, ljubičasta, roze). Zatim nanižite kuglice po istom sistemu (jedna boja pa onda druga). Ukoliko ste završili sa ljubičastim priveskom krenite da nižete roze kuglicu pa zatim opet ljubičastu sve dok ne istrošite kuglice sa jedne gomile. Onda uzmite kulgice sa druge gomile i nižite sa strane gde vam je privezak bez kuglica.
Možete nanizati ogrlicu i na sledeći način.
Isecite konac na dužinu od 40 cm. Zatim polovinu kuglica nanižite, zatim stavite privezak (malo veće kuglice) pa onda drugu polovinu kuglica.
Ideja je da vaša ogrlica bude dvobojna, ali ne monotona (dosadna). Zato smo upotrebili sistem mešovitog nizanja kuglica.
Na kraju zavezati jednu stranu konca za drugu. Pošto je silikonski konac jači i klizaviji možete zamoliti mamu ili tatu da vam naprave čvor kako vam se ogrlica ne bi odvezivala.

Silikonski konac mama može naći u bilo kojoj radnji pozamanterije. Za ovu ogrlicu vam nije potrebno više od 40 cm konca, ali možete kupiti više jer ćemo praviti još mnogo raznih ogrlica, narukvica...