Mala kreativna radionica

 

Ogrlica sa jagodicama

napisala i priredila: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

 

Potrebno:

Beolin crvene boje
Beolin zelene boje
Beolin bež boje (može i bele)
iglica
Silikonski konac 40 cm

Priprema:

Prvo što treba uraditi jeste postaviti platno ili neki prekrivač preko vašeg mesta za rad!

Ono što je potrebno znati vezano za beolin jeste da ga morate držati u ruci neko vreme, da bi se zagrejao. Zatim je potrebno oblikovati ga po želji.

Korak 1:
                                                               

Uzmite crveni beolin i izgnječite ga i formirajte u obliku kupe naopačke. Gornji deo vam je širi i sužava se do dole. Pravite osnovu za vašu jagodu. Širina jagode ne treba da bude veća od 1cm, kao i dužina.

Odmah posle toga takođe od crvenog beolina napravite male kuglice.

Korak 2:

Kada ste napravili osnovu za vašu jagodicu, kao i kuglice, sledeći korak jeste da je izbušite iglicom. Probajte da je izbušite pri vrhu, da bi vam lepo ležala na koncu. Morate biti pažljivi prilikom bušenja da vam se osnova ne bi raspala. Zato i bušimo rupicu u ovoj fazi vašeg rada. Ukoliko nešto pogrešite možete to i da ispravite bez ikakvih posledica (ne uzimate nov beolin, već samo opet izgnjavite i napravite vašu osnovu).

Korak 3:

Uzmite beolin bež boje i napravite sitne tačke, kojeće te nalepiti na vaše jagodice.

Korak 4:

Zatim uzmite beolin zelene boje. Sada pravimo peteljkicu za vašu jagodu. Mali deo zalepite za vrh jagode, a na to dodajte tri stubića. Sve to mora da vam bude jako malih dimenzija.

Napravili ste jednu jagodicu. Za vašu ogrlicu vam je potrebno minimum 30 jagodica. Doduše to morate sami proceniti, zavisi koliku ćete jagodu napraviti.
Znači ponavljate isti postupak još 30 puta i sa jagodicama ali i sa kuglicama.

Korak 5:

Kada ste napravili vaše jagodice, stavljate ih na kuvanje ili pečenje.

 

Kako kuvati? Kako peći?

Korak 6:

Vaše jagodice su gotove. Sada samo nedostaje da ih nanižete na vaš silikonski konac.

Ređati jednu jagodicu pa jednu kuglicu i tako dok sve ne potrošite. Zbog prevelikog trenja vaše jagodice bi se polomile, zato smo stavili i kuglice.

Na kraju zavezati jednu stranu konca za drugu. Pošto je silikonski konac jači i klizaviji možete zamoliti mamu ili tatu da vam naprave čvor kako vam se ogrlica ne bi odvezivala.

Dobili ste vašu ogrlicu sa jagodama.

Silikonski konac mama može naći u bilo kojoj radnji pozamanterije. Za ovu ogrlicu vam nije potrebno više od 40 cm konca, ali možete kupiti više jer ćemo praviti još mnogo raznih ogrlica, narukvica...