Mala kreativna radionica

 

Drvo od papira

priredila: Sanja Jović

 

Potreban materijal:

- listovi novinskog papira
- karton od neke veće kutije (60 x 60 cm)
- kartonska tuba (od veće tube toaletnog papira)
- papirne maramice
- selotejp
- lepak
- makaze
- boje i pribor za slikanje.


Za pravljenje drveta biće vam potrebno oko 2-3 dana.

Veličina vašeg drveta zavisiće od formata upotrebljenih novina. Izaberite ga po želji.

Rad:

 1. Postavite 2 lista novinskog papira jedan preko drugog. Urolajte papir po širini, odnosno po kraćoj stranici (počev od jedne, rolajte ka suprotnoj), tako da dobijete tubu dužine oko 50 cm i širine oko 3 cm. Zalepite selotejpom po sredini da se ne bi odmotala.
 2. Presecite tubu po dužini na dva dela, počev od vrha do 1/3 visine (gledano odozgo). Ova dva dela biće glavne grane. Oblepite ih malo selotejpom da bi zadržale okrugli oblik.
 3. Na ovaj način napravite 6 ovakvih tuba.
 4. Isecite postolje za drvo nepravilnog oblika od kartona veličine 60 x 60 cm.
 5. Zalepite selotejpom ili lepkom kartonsku tubu u centar postolja. Zatim uzmite prvu papirnu rolnu i savijte je na oko 1/3 dužine od donjeg kraja. Savijeni deo predstavlja koren koji ćete lepkom ili selotejpom zalepiti za postolje. Prethodno formirane grane u gornjem delu tube namestite da štrče prirodno u nepravilnom obliku. Ponovite ovaj postupak za svih 6 tuba lepeći ih tik jednu do druge ukrug oko kartonske tube.
 6. Iscepkajte papirne maramice u puno nepravilnih komadića približne veličine 3 x 3 cm.
 7. Pomešajte malo lepka za papir sa vodom (pola/pola). Potpuno nakvasite iscepkane komadiće maramica u ovu mešavinu i pažljivo ih gusto i paperjasto obmotajte u nepravilnim oblicima oko grana da biste formirali gustu krošnju vašeg drveta. Na kraju na isti način obmotajte i koren vašeg drveta i postolje da bi sve izgledalo reljefasto i što prirodnije. Napravite prsten prečnika oko 2 cm i nalepite ga na stablo da podseća na rupu u drvetu.
 8. Ostavite da se sve osuši preko noći.
 9. Sutradan uzmite tempere i napravite razne nijanse zelene boje kojima ćete najmekšom četkicom koju imate ofarbati krošnju i razne nijanse smeđe boje kojima ćete ofarbati stablo, koren i vidljive delove grana. Pazite da četkicom ne iscepate papirnu krošnju.
 10. Od preostalih boja ofarbajte podlogu u razne nijanse zelene i smeđe da podseća na travu i zemlju.
 11. Boja vremenom može izbledeti, posebno ako vaše drvo ostavite na suncu.
 12. U jesen krošnju vašeg drveta možete prefarbati u mnoštvo raznih nijansi žuto-zelene, žute, crvene i smeđe boje.