Mala kreativna radionica

 

Deda Mraz za jelku

napisala i priredila: Milena D.
fotografije: Ilija Dimitrijević

Potrebno:

Crveni beolin
Beli beolin
Zeleni beolin
Žuti beolin
Crni beolin
Lak za nokte sa šljokicama (ili nešto slično)

Priprema:

Ono što nikako ne smete propustiti jeste deda Mraz za vašu jelku. Odlučite da li će biti viseći ili ne i kojih će dimenzija biti.

Ono što je potrebno da znate kod upotrebe beolina jeste da ga morate držati u rukama neko vreme da bi se on zagrejao i da bi mogao da bude savitljiv, kako biste ga mogli željeno oblikovati.

Korak 1.

Prvo napravite kuglicu od crvenog beolina, pravite njegovu glavu. Zatim napravite od belog beolina duguljastu bradu za Deda Mraza. Pri vrhu brade napravite rupu da biste mogli da proturite kuglicu od crvenog beolina, koju ste prethodno napravili. To lepo oblikujte i dobili ste glavu vašeg Deda Mraza sa bradom.

Korak 2.

Kada ste to uradili napravite veću belu kuglicu (trbuh) i spojite je sa glavom i bradom.
Uzmite malo crvenog beolina, izgnjavite ga i napravite mu kaputić, koji ćete staviti sa njegove zadnje strane (leđa). Pošto je Deda Mraz pretežno crvene boje, morate mu napraviti i crvene rukave. Najlakše ćete to uraditi ako od crvenog beolina formirate gliste i oblikovati ih. Na kraju zalepiti ruke na prednji deo njegovog tela.

Da biste završili Deda Mraza još vam nedostaju noge, lice i kapica.

Korak 3.

Uzmite još malo crvenog beolina i formirajte dva zaobljena pravougaonika. Zatim mu od crnog beolina napravite cipele. Sve to spojite, pa zalepite za trbuh.

Korak 4.

Sada pređite na lice. Uzmite malo zelenog beolina i napravite sasvim male tačkice koje mu predstavljaju oči. Od malo belog beolina napravite glistu pa nju zalepite tik iznad brade (to su mu brkovi). Uzmite malo crvenog beolina i oblikujte mu nos. Od žutog, napravite 2 jako male gliste i zalepite jedan kraj za drugi. To zalepite oko očiju, jer to treba da predstavlja naočare. Da biste dočarali prave naočare, napravite još dve gliste za držače naočara kod ušiju. Naravno vaš Deda Mraz može biti i bez naočara, sve zavisi od vaše želje. Još samo malo i Deda Mraz je završen.

Korak 5.

Uzmite malo belog beolina i napravite kuglicu koja će biti na vrhu kapice. Zatim formirajte od crvenog beolina bušnu kupu i kada je napravite zalepite na njen vrh kuglicu. Naravno po završetku kapice zalepite je na Deda Mraza.

Korak 6.

Sada treba samo da ga skuvate ili pečete.

Kako kuvati?Kako peći?

Korak 7.

Ukoliko želite premažite ga lakom za nokte sa šljokicama ili već nekim gelom sa šljokicama.

Ovaj Deda Mraz se napravi za oko sat vremena. Naravno, mi smo ovako napravili našeg Deda Mraza, a vi vašeg možete napraviti drugačijih boja i drugačijeg izgleda. Ukoliko vam se dopada naše idejno rešenje Deda Mraza, samo napred. Napravite nešto što niko drugi neće imati, a to je vaš jedinstveni ukras za jelku. Možete mu napraviti samo glavu i tako okačiti na jelku, s tim što ćete rupicu probušiti na kapici, kroz  nju proturiti končić i ukrasni Deda Mraz je gotov!

Mi smo našeg Deda Mraza stavili pod jelku, a ne na jelku!