Mala kreativna radionica

Čizmica za jelku

autor: Jelica Milutinović

Potrebno:


Crveni beolin
Braon beolin
Beli beolin
Iglica (čačkalica)
Lepak sa zelenim šljokicama (ili nešto slično)
Konac, konopčić (ili nešto slično)

 

Priprema:

Ono što je potrebno da znate kod upotrebe beolina je da ga morate držati u rukama neko vreme da bi se on zagrejao i da bi mogao da bude savitljiv, kako biste ga mogli željeno oblikovati.

Odlučiti koliko velika čizmica želite da bude.

Korak 1.

Uzmite parče crvenog beolina i krenite da ga gnjavite. Kada bude dovoljno mekan oblikujte ga i napravite čizmicu. Najlakše će vam biti da je formirate tako što ćete istanjiti beolin i obmotati ga oko malog prsta, pa onda oblikovati čizmicu.

Korak 2.

Uzmite braon beolin. Prvo ga dobro izgnjavite a posle napravite đon. Kada ga završite sastavite za crvenu čizmicu.

Nemojte previše stiskati da ne deformišete čizmicu.

Korak 3.

Zatim od belog beolina napraviti jednu traku širine 1cm i obložiti gornji deo čizme.

Korak 4.

Ispod belog beolina, a sa zadnje strane čizmice, probušite rupicu čačkalicom ili iglicom.

Korak 5.

Napravili ste vašu čizmicu i vreme je da je stavite na stvrdnjavanje. Potrebno je da je skuvate ili pečete.

U hladnu vodu staviti vaše ukrase i sačekati da voda provri. Kada provri ostavite ih na ringli *1 i po min*. a zatim prospite vodu. Obavezno vaše skuvane ukrase stavite pod mlaz hladne vode, a onda ih izvucite i sačekajte da se osuše. Ukoliko ih pečete, stavite ih u hladnu rernu, uključite je na 1300 i pecite *10 min*. Isključite rernu i ostavite ukras da se ohladi. Dobili ste željenu čizmicu.

Pošto je čizmica novogodišnji ukras može i da sija.Možete gornji deo (beli) premazati lepkom sa zelenim šljokicamaza, (ili ga premazati nekim drugim gelom, lakom takođe sa šljokicama), da bi što više ličila na Deda Mrazovu čizmu. Naravno, možete je ostaviti i bez sjaja. Po želji možete staviti neki poklončić u čizmicu, a i ne morate. Sada je vaša čizmica gotova i potrebno je samo da je nakačite na kanapčić i da je stavite na jelku.

*Vodite računa o vremenu kuvanja ili pečenja. Ako je kuvate manje od minuta, neće se dovoljno stvrdnuti i lakše će se raspasti, a ako je previše budete izlagali visokoj temperaturi (predugo kuvanje) boje će izbledeti!

 

Korak 1.


Korak 2.

Korak 3.