Umetnost i arhitektura antičke Grčke

 

piše: Sofijana Oničin Jablanov


 

Umetnost je jedna od tekovina koja je proslavila staru Grcku. Grci su voleli razne vrste umetnosti. Njihove građevine, skulpture, vaze i drugi umetnički predmeti i danas zadivljuju čitav svet. Najbolji umetnici pravili su statue važnih ljudi.

Za razliku od mnogih drugih starih civilizacija, Grci nisu zidali velike palate i grobnice, već su gradili hramove (građevine posvećene nekom bogu), pozorišta, puteve, mostove, brane.
Svaki grad je obično imao boga čuvara koji je bio naročito važan njegovim stanovnicima. Iako su poštovali i druge bogove, oni su u čast boga čuvara zidali hram koji je bio nalik njegovom domu, a u hramu se nalazila i njegova statua. Do današnjih dana najbolje su sačuvani hramovi na brdu Akropolju, u gradu Atini, a jedan od najpoznatijih je Partenon. (U današnje vreme turisti iz celog sveta dolaze na Akropolj kako bi videli hramove iz vremena stare Grčke, bez obzira na to što su od njih, nažalost, ostale samo ruševine). Ako biste pokušali u Grčkoj da potražite dva istovetna hrama, mislim da ne biste uspeli; svi podsećaju jedni na druge, ali ne postoje dva jednaka.

Slavni grčki vajar Fidija napravio je od zlata i slonove kosti veličanstvene statue Atene i Zevsa. Atenina statua bila je visoka devet metara (zamislite, kao kuća od tri sprata), oči su joj bile od dragog kamenja. Njena dugačka haljina bila je od zlata, na glavi je imala šlem, u ruci je držala koplje, a kraj njenih nogu bio je štit. (Nažalost, ove statue danas više ne postoje.)